Html code will be here

LECȚII

pe care le pot învăța brandurile din reușita lui Vladimir Zelenski

Reading time: 5 min

E ușor să confunzi ficțiunea cu realitatea

Oamenii au confundat 3 personaje absolut diferite: Candidatul Zelenski, businessmanul Zelenski și rolul lui Zekenski în film — Голобородько. E complicat, ca spectator, să ții minte 3 linii narative și să le deosebești între ele, mai ales când toate au aceeași față (în sens direct) și când le vezi constant pe toate, ipostazele alternând una după alta.

Dacă vrei să-ți construiești un brand cu adevărat bun — asigură-te că nu spui o singură poveste mică și monotonă, ci fă-o în toate felurile posibile: prin comunicarea 'clasică' de brand; prin liderul companiei (care, de obicei, este fața companiei); prin angajați (ei trebuie să fie primii care trăiesc valorile brandului și principalii ambasadori ai brandului); prin consumatori (pe care-i satisfaci până devin avocații și promotorii brandului) etc.

Spune încontinuu aceeași poveste, până devine realitate.


Brand Strategy. Build brands for generation z digital natives advertising
1

Orice reușită are la bază, întâi de toate, o strategie (și multă răbdare)

E doar o presupunere, dar sunt aproape sigur că subiectul filmului a fost rezultatul unei tatonări tare bune a terenului. În film oamenii au primit exact lucrul (utopic, poate) la care visează în viața de zi cu zi — un om ca ei, 'din popor' la conducere; un om simplu, dar cu verticalitate în postul cel mai 'de cinste'. Oamenii au vrut, iar producătorii le-au făcut pe plac. Și, cel mai important
— au planificat și executat cu 3 ani și ceva înainte de 'marele eveniment'. Foarte bine lucrat!

Cele mai bune investiții sunt cele gândite pe termen lung. Un plan și niște activități care-ți aduc vânzări enorme AZI sunt inutile (și, uneori, dăunătoare) în comparație cu construirea consecventă a reputației. De asta e imporatnt să ai o strategie din care să-ți fie clară destinația și cum să ajungi la ea.


2

Consecvența este totul

Până acum mai toți predecesorii lui Zelenski și-au respectat promisiunile exact până în momentul inaugurării. Care ar fi șansele ca oamenii să creadă că de data asta va fi altfel?

Ce-a făcut Zelenski diferit este că a transmis un mesaj univoc (vezi inaugurarea și discursul) și consecvent, în continuarea retoricii de până la inaugurare. Astfel i-a dat electoratului motive în plus de încredere în integritatea și intențiile lui.

Mulți consideră că relația dintre brand și consumator este foarte importantă până la momentul cumpărării. Ce se înâmplă după — brandurile nu mai investesc în relație și adesea ignoră continuitatea experienței de brand, pe când aceasta se crează și se fundamentează cu adevărat după cumpărare. Așa că dacă vrei să te 'pomenească de bine' consumatorul — ai grijă ca întreaga experiență, de la primul contact, până la finalizarea consumului, să fie una excelentă, în care ești prezent permanent, fără a deranja, încercând să îmbunătățești pe cât posibil experiența consumatorului.


3

Consecvența
chiar este TOTUL

Într-o țară destul de săracă și cu 2–3 generații crescute în comunism (aka lipsă de spirit antreprenorial și dependență de "social"), e puțin probabil ca oamenii să accepte ideea de libertarianism http://bit.ly/ze-lib). Dar dacă după toate 'simptomele' asta pare a fi continuarea cea mai logică și consecventă a 'discursului' — lui Zelenski i se va accepta chiar și această inițiativă care ar fi părut, inițial, imposibilă.

Aici e mai bine să aduc un exemplu absolut superb: Barilla
Pe scurt: vreo 5 ani în urmă a fost un scandal mare pe motive de discriminare. Totuși, compania a reușit nu doar să-și 'curețe' destul de repejor reputația, ci și să-și mărească considerabil volumele datorită faptului că politica companiei este consecventă de-a lungul celor 141 de ani de activitate. Prin ce? Ei au decis că orice se poate schimba în companie — acționariatul, volumele, asortimentul, piețele — cu excepția unicei constante eterne: gustul de mâncare tradițională italiană făcută acasă. Nimic altceva. Așa că atâta timp, cât ești fidel acelui unic lucru care te definește, esenței brandului tău, restul sunt detalii care pot fi ușor schimbate.


4
PHOTOGRAPHER: BOBBY DOHERTY FOR BLOOMBERG BUSINESSWEEK. PROP STYLIST: MICHELLE GATTON

Cei care văd în Zelenski doar un 'clovn', preferă să ignore faptul că e un 'clovn' care știe strategie (sau cel puțin are o echipă de strategi buni). Iar asta e mai important decât orice poreclă sau titlu.

Cu această ocazie să ne amintim de un alt 'clovn', McDonald's, care, într-o eră a veganismului, healthy food, etc. continuă să ne servească cu burgerii lor renumiți zi de zi și rămân profitabili, în pofida atacurilor în adresa lor.

Article by Andrei TARNOVSKI
Read more

Subscribe to receive insights
on Brand Strategy