Opinie:

3 pași de considerat în packaging design

O cercetare pe care am citit-o acum 5-6 ani spunea că prima impresie a consumatorului despre un produs e determinată de paleta de culori a ambalajului în proporție de până la 70%. Ce înseamnă asta pentru designeri? La prima vedere, soluția ar putea părea simplă: te asiguri să captezi atenția consumatorului, folosind culori cât mai vii și neobișnuite. Totuși, experiența ne arată că lucrurile nu sunt chiar atât de simple, pentru că în spatele oricărei palete de culori sunt mai mulți factori care determină succesul produsului tău. Prin urmare, am decis să venim cu listă de recomandări relevante pentru elaborarea unui design de ambalaj care să funcționeze cu adevărat și să influențeze pozitiv vânzările.

Pașii principali pe care trebuie să-i urmezi când dezvolți un design de ambalaj:

1. Pornește de la o cercetare profundă

Orice de design de ambalaj trebuie să înceapă cu o înțelegere cât mai clară a scopurilor ce trebuiesc atinse prin acest design și a contextului în care se va afla produsul. Pentru asta, recomandăm să fie parcurse o serie de întrebări cheie prin prisma celor 4C (context, competitori, consumator, companie), cum ar fi: 
a. Care este piața pe care vreau să concurez? Care sunt tendințele acestei piețe? 
b. Cine sunt competitorii mei direcți și indirecți? 
c. Cine e consumatorul meu final? Care sunt preferințele acestuia/acesteia? Care e universul său cultural? 
d. Care sunt avantajele produsului meu? Ce are deosebit în raport cu competitorii? 

După ce ai parcurs toate aceste întrebări, următoarea etapă este de a gândi platforma de brand. Majoritatea brandurilor renumite au o valoare simbolică în mintea consumatorilor săi, iar pentru a cuceri cu adevărat piața pe care o vizezi, trebuie mai întâi să cucerești inimile viitorilor tăi consumatori. 

2. Elaborează atent o platformă de brand

Orice produs de succes are neapărat în spate o platformă de brand. Ce presupune aceasta? Elementul central pentru orice brand este esența lui care deseori e descrisă prin percepția pe care o lasă brandul în sufletul consumatorului. Din punct de vedere psihologic, esența de brand este asociată cu emoția pe care brandul o trezește în mod inconștient. Esența răspunde de obicei la întrebarea de ce brandul există? 

De ce este important de identificat care este esența brandului? Pentru că aceasta este baza tuturor activităților ulterioare de marketing. Esența de brand este fundamentul pentru toate celelalte elemente ale platformei, adică valorile, personalitatea, tonalitatea etc. Fără a răspunde la întrebarea de ce brandul există, este aproape imposibil să cunoști dacă pașii întreprinși în comunicare sunt corecți sau nu. Platforma de brand are rolul de filtru sau de hartă interioară a brandului care poate fi ulterior ajustată și mai mult decât atât, comunicată tuturor echipelor de marketing. Cu alte cuvinte, esența de brand reunește sub un suflu comun toate celelalte activități. 

3. Joacă-te cu identitatea vizuală și verbală

Odată elaborată platforma de brand, devine mult mai ușor de aliniat toate activitățile tactice, adică planul de comunicare vizual și verbal. Este foarte important ca tonalitatea estetică să coincidă cu cea verbală. Deseori, comunicările de brand sunt disparate și din acest motiv, majoritatea brandurilor pierd din consecvență. De aceea, cea mai importantă etapă e elaborarea platformei de brand. Aceasta, prin consecință, dă tonul tuturor activităților care urmează. Identitățile elaborate de companiile de packaging design nu trebuie să se bazeze doar pe elanul creativ sau pe intuiția specialistului de marketing, ci trebuie să aibă cu necesitate în spate o înțelegere cât mai profundă a pieței, a consumatorului și a avantajelor propriilor produse.