Opinie:

Era "stres 3.0"

era stresului - Viitorul businessului după carantina coronavirus în România și în lume
Bun venit în era "stres 3.0"!

Majoritatea dintre noi speră că odată cu încheierea carantinei o sa revenim la "liniștea" pre-pandemică. Cred că e prematur, dacă nu chiar imposibil, din cel puțin 2 motive importante.

  1. Interacțiunea dintre indivizi n-o să mai fie "deplină" ca înainte (saluturile și încurajările - fără atingeri, comunicarea - fără o mare parte din mimică). Asta va diminua încrederea reciprocă dintre oameni https://bit.ly/1_Tx. Și, desigur, când nu ai încredere in cei din jurul tău, te simți în pericol.
  2. Iar creierul uman e programat să fie obsedat de pericole, să pândească orice risc potențial. Astfel în absența pericolelor "reale" (a muri de foame sau de frig, a fi mâncat de animale sau ucis de tribul concurent), creierul s-a reprofilat în căutarea pericolelor sociale - ne comparăm constant performanțele și capacitățile cu ale celorlalți, ne protejăm locul în ierarhia societății din care facem parte, vedem uneori chiar atitudinea altor indivizi orientată spre noi ca pe o amenințare. Și, așa cum o bună parte din experiența vieții se va desfășura în online, tot mai mulți oameni se vor distanța de un "simț al realității", vor prefera să trăiască vieți "artificiale" de succes, își vor masca intențiile reale prin e-mailuri formulate frumos, iar asta ne va întări mai departe senzația de pericol, dar și o să ne intensifice starea de stres. https://bit.ly/2_Tx